agiasmos
Φωτογραφία από τον Αγιασμό που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Κέντρου. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο των NY Times σχετικά με τη Μαστίχα Χίου.

 

Στην Καλλιμασιά της Χίου ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2017 το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου, με στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής και να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα με βάση τη Μαστίχα Χίου.

%ce%ba%ce%b5%ce%bc-2017

 

 

Πρόκειται για ένα Κέντρο Έρευνας με προδιαγραφές φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο να αναδείξει το εύρος των θεραπευτικών και ευεργετικών δράσεων της μαστίχας Χίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ίδρυση του Κέντρου, που είναι νομικό πρόσωπο, πλαισιώνεται από Έλληνες εταίρους και συγκεκριμένα:
– την IASIS PHARMA και τη θυγατρική της εταιρεία, Pharma Q,
– την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τη θυγατρική της Mediterra,
– την εταιρεία τεχνοβλαστό της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Pharmagnose.

Πολύ σημαντική για την απόφαση υλοποίησης του έργου ήταν η παγκόσμια αναγνώριση της μαστίχας Χίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ως παραδοσιακού φαρμάκου φυτικής προέλευσης, με ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου 2015 στο Λονδίνο. Αναγνώριση που ήταν αποτέλεσμα των οργανωμένων και επίμονων προσπαθειών της IASIS PHARMA σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της θυγατρικής της εταιρείας Mediterra.