Οι εργασίες στο Πρότυπο Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με πιο πρόσφατη την ολοκλήρωση του έργου κλιματισμού-αερισμού.

Βασική πρόθεση σχεδιασμού του Κέντρου είναι η τυπολογική διαφοροποίησή του από το «κλασικό» βιομηχανικό κτίριο – εργοστάσιο, ταυτόχρονα όμως με προδιαγραφές φαρμακοβιομηχανίας.

Ως πρωτοπόρος στη βιώσιμη ανάπτυξη και στα συστήματα ψύξης και εξαερισμού, η Daikin συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Βασικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους άνεσης, εξοικονόμησης ενέργειας και υψηλού βαθμού απόδοσης.

Το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας Χίου ιδρύθηκε το 2017 στην Καλλιμασιά της Χίου και έχει ως στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα με βάση τη Μαστίχα Χίου. Η ίδρυση του κέντρου, ως νομικό πρόσωπο, απαρτίζεται από Έλληνες εταίρους:

– Την IASIS PHARMA και τη θυγατρική της, Pharma Q
– Την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τη θυγατρική της, Mediterra S.A.
– Τη Pharmagnose, εταιρεία-τεχνοβλαστό της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Πρόκειται για ένα Κέντρο Έρευνας που στεγάζεται σε χώρους συνολικής έκτασης περί των 1.600m2, με υψηλές προδιαγραφές παραγωγής. Στόχος του Κέντρου είναι, μέσω της Έρευνας και πιλοτικών παραγωγών, να αναδείξει το εύρος των θεραπευτικών και ευεργετικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, της μοναδικής στον κόσμο Μαστίχας Χίου.