THE MET HOTEL, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 23/03/2016

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε επιστημονική ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος της Μαστίχας Χίου στη λειτουργική δυσπεψία και το Ελικοβακτηρίδιο. Νέα Φαρμακευτική προσέγγιση» την Τετάρτη 23 Mαρτίου 2016 στις 20:00 στο ξενοδοχείο «ΤΗΕ ΜΕΤ ΗΟΤΕL»,στη Θεσ/νίκη. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς.

O βασικός ομιλητής ήταν ο Δρ Χρ. Ζαβός, ειδικός γαστρεντερολογός-ηπατολόγος, που ανέπτυξε τι είναι η Μαστίχα Χίου, πώς παράγεται και ποια η σύστασή της. Έγινε αναφορά στη λειτουργική δυσπεψία σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια της Ρώμης ΙΙΙ και αναλύθηκε ο διαγνωστικός και ο θεραπευτικός αλγόριθμος της λειτουργικής δυσπεψίας, με έμφαση στα δεδομένα που αφορούσαν στο ρόλο της Μαστίχας Χίου. Επίσης αναλύθηκε το προφίλ ασφάλειας της μαστίχας Χίου έναντι της χορήγησης των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων. Ακολούθως, έγινε αναφορά στα δεδομένα που αφορούσαν την κλινική εμπειρία  στη χορήγηση της Μαστίχας Χίου στη λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο ως μονοθεραπεία και ως συμπληρωματική θεραπεία για βελτίωση των συμπτωμάτων.

Το ενδιάφερον όλων όσων παρευρέθησαν στην εκδήλωση ήταν ζωηρό για τη νέα αυτή φαρμακευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας αλλά και του Ηelicobacter pylori όπως φάνηκε και από τη σειρά ερωτήσεων που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια, ακολούθησε τοποθέτηση από τον Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Μηλιαρά,  για την αξία λήψης βιοψιών κατά τη γαστροσκόπηση, ειδικά στον Ελλαδικό χώρο όπου εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ελαφρύ γεύμα στο χώρο του ξενοδοχείου.